Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Praktijkonderzoek W232073/3387/2425/1/65
Studiegids

Praktijkonderzoek W2

32073/3387/2425/1/65
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Beuselinck Axelle, Lodewijks Jan, Vanherle Koen
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2025 (2de semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Tijdens de lessen praktijkonderzoek oefenen we verschillende basisvaardigheden in die voor een toekomstige diëtist van belang zijn. We hanteren de NUBEL tabel en de handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België.
Je oefent manuele en digitale (met behulp van Excel) energieberekeningen en het opstellen van een voedingswaarde-etiket.

Je leert evidence based werken, doelmatig en doeltreffend, aan de hand van de best beschikbare informatie.

Je onderzoekt het gewicht van verschillende basismaten, vloeibare voedingsmiddelen en vaste voedingsmiddelen. Je onderzoekt het gewicht per verschijningsvorm, zoals aangeboden in de handel en gemakkelijk als maat te gebruiken. Je onderzoekt het gewicht per portie. Je zal al snel merken dat dit niet altijd overeen komt met de aanbevelingen. Je onderzoekt het verschil tussen een brutogewicht en een nettogewicht. Je onderzoekt het eetbaar deel, de slinkfactor en het gewichtsverlies bij bereiding.

Je oefent om statistische kengetallen manueel en digitaal (aan de hand van Excel) te berekenen. Je oefent statistische kengetallen grafisch weer te geven.

OLR-Leerdoelen (lijst)

nutritional assessment op individueel niveau
reproduceert een reeks van elementaire maten en gewichten
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
analyseert een wetenschappelijk artikel
analyseert variatie van metingen en inschattingen
maakt calorimetrie berekeningen
stelt een voedingswaarde declaratie op (per 100g, per verschijningsvorm)
verwerkt meetresultaten
interpreteert en leest op een correcte manier een schuifpasser, maatcilinder en huidplooimeter af
leest een grafiek met een trendlijn af.
voert berekeningen uit aan de hand van een functievoorschrift.
berekent een gemiddeld eetbaar deel, een gemiddelde slinkfactor en een percentage verschil.
evidence-based handelen
analyseert een wetenschappelijk artikel

Leerinhoud

• Berekent inter- en intra persoonsvariatie bij porties.
• Verifieert experimentele resultaten met standaardmaten.
• Maakt calorimetrie berekeningen.
• Analyseert een wetenschappelijk artikel.
• Analyseert variatie van metingen en inschattingen.
• Stelt een voedingswaarde declaratie op.
• Reproduceert een reeks van elementaire maten en gewichten.
• Werkt een onderzoeksopzet uit voor een onderzoeksvraag.
• Voert een onderzoeksopzet uit.
• Rapporteert onderzoeksresultaten.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Cursus praktijkonderzoek W2
  • Elektronische weegschaal tot op 1g nauwkeurig
  • Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel editie 7 
  • Handleiding voor een gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen 
  • Laptop: Het is wel toegestaan om gebruik te maken van een laptop of tablet voor het maken van notities, opdrachten of oefeningen in het kader van de onderwijsactiviteit (maar dus niet voor andere doeleinden).

Onderwijsorganisatie

Afstandstraject
Practicum en/of oefeningen (afstandstraject)8,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (afstandstraject)70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ΒΌ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.

Toetsing (tekst)

Hulpmiddelen op het examen: schrijfgerief en rekenmachine.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.