Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Taste & Food Skills W234490/3387/2425/1/84
Studiegids

Taste & Food Skills W2

34490/3387/2425/1/84
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Lodewijks Jan
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2025 (2de semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

simultaan te volgen met Food Sciences W2.

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel 'Taste & Food skills' bestaat uit acht lessen Food skills en één opdracht voor Taste skills. Tijdens de Food skills, of met andere woorden de basiskooklessen, leer je de basisprincipes van voedselbereiding kennen en toepassen. De theorie pas je zelf toe tijdens de les, je gaat dus aan de slag met een minimum aan theorie en een maximum aan praktijk. Als individuele opdracht maak je o.a. een organisatieplan van het menu ter voorbereiding van de les. Tijdens de opdracht Taste skills voer je een sensorieel onderzoek uit aan de hand van factoren die de organoleptiek beïnvloeden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

(zelf)reflectie
reflecteert over zijn eigen handelen.
grootkeuken en catering
kookt voor derden.
stelt een organisatieplan op.
voert de gepaste kookvaardigheden (principes en technieken) uit.
voert de taak als coach uit (geeft instructies aan de groep, respecteert timing).
kwaliteit en voedselveiligheid
werkt veilig (volgens HACCP en risico-analyse).
methodologie
stelt een organisatieplan op.
werkt veilig (volgens HACCP en risico-analyse).
probleemanalyse
handelt milieubewust.
samenwerken
voert de taak als coach uit (geeft instructies aan de groep, respecteert timing).

Leerinhoud

  • Bereidingstechnieken en -principes: koken, stoven, blancheren, fruiten, paneren, stomen, e.d.
  • Snijtechnieken: brunoise, julienne…
  • Basisbereidingen: soepen, koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten met sauzen, nagerechten,
  • Productkennis van algemene voedingsmiddelen
  • Bewaartechnieken
  • Materialen: koksmes, kookfornuizen, oven, microgolfoven, steamer, mixer, e.d.
  • Hygiënisch handelen in de keuken
  • Milieubewust handelen: sorteren in Antwerpen…
  • Veilig handelen: risico-analyse bij het gebruik van een snelkookpan, snijden van groenten/fruit, gebruik van de microgolfoven, frituurketel, oven en flamberen
  • Temperatuurmetingen
  • Organoleptisch oordelen en handelen
  • Maten en gewichten: inschatten en nawegen van de meest courante maten, porties en gewichten

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Cursus: Taste & Food skills S1-2/W2 - auteurs: Bauwens Meghan, Le Bruyn Bente, Lodewijks Jan, Vanherle Koen - AP Hogeschool
  • Elektronische weegschaal: tot op 1 gram nauwkeurig.
  • Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel editie 7
  • kooktuniek AP hogeschool, veiligheidsschoenen 

Onderwijsorganisatie

Afstandstraject
Practicum en/of oefeningen (afstandstraject)39,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (afstandstraject)65,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks70,00De toets bestaat uit een digitaal theoretisch (schriftelijk) (20%) en een praktisch examen (50%).
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)30,00Opleidingsonderdelen met permanente evaluatie (beoordeling vaardigheden). Voor opleidingsonderdelen met permanente evaluatie is geen 2de examenkans mogelijk.

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn tijdens alle activiteiten van het opleidingsonderdeel 'Faste & Food skills W2'. Aanwezigheid is verplicht tijdens de labs omdat tijdens deze contactmomenten praktische beroepsvaardigheden worden aangeleerd die uitsluitend onder begeleiding kunnen plaatsvinden tijdens de ingeroosterde bijeenkomsten.

Bij elke afwezigheid behaalt de student een 0 score op het betreffende deelexamen.
De student kan maximaal 1 gemiste praktijksessie inhalen in overleg met alle betrokken lectoren en dit enkel indien het organisatorisch mogelijk is. De student neemt het initiatief om binnen de 3 kalenderdagen na de gemiste praktijksesssie met de betrokken lectoren deze inhaalsessie in te plannen.
Deelexamens die om didactische of organisatorische redenen niet kunnen ingehaald worden, geven geen recht op een inhaalexamen.

Studenten die de voorbereidende taken onvoldoende hebben uitgevoerd worden niet toegelaten tot de praktijksessie. De student haalt 0 voor de gemiste sessie.
Elke student, die conform de werkinstructies door de lector de toegang tot de labs of praktijklokalen ontzegd wordt, haalt een 0 voor deze sessie.

Het bij digitale toetsen niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.