Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Diëtetiek S332368/3387/2425/1/07
Studiegids

Diëtetiek S3

32368/3387/2425/1/07
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Co-titularis(sen): Adam Marleen, Aerts Ingrid, Bauwens Meghan, Le Bruyn Bente
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2024 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

(eerder ingeschreven voor Diëtetiek S2 EN eerder ingeschreven voor Biomedische wetenschappen S1) EN (simultaan te volgen met Biomedische wetenschappen S3 EN simultaan te volgen met Humane biochemie S3).

Korte omschrijving

Dieetleer bestudeert de voedingsaanpassingen welke noodzakelijk zijn bij diverse aandoeningen of ziekte. Gezonde voeding blijft steeds de basis van elk dieet maar bij tal van aandoeningen moet men één of meerdere restricties (mogelijk ook supplementen) invoeren om een goede gezondheidstoestand en/of goede voedingstoestand te bekomen of handhaven.


In dit opleidingsonderdeel wordt het voedingsadvies, zowel bij volwassenen als kinderen, besproken en ingeoefend bij vegetarisme/veganisme en bij diverse aandoeningen van het maag - darmstelstel. Er wordt in het bijzonder ingegaan op voeding bij slokdarmaandoeningen, voeding bij maagproblematiek, voeding bij glutenintolerantie, voeding en het prikkelbare darmsyndroom met het laag FODMAP dieet en we staan stil bij wat we verstaan onder 'gut health'.

Eveneens komt het voedingsadvies uitgebreid aan bod bij obesitas en komen we te weten of vervangmaaltijden of trends zoals intermitterend vasten de weg zijn tot een levenslang gezond gewicht. Ook leer je de basisprincipes van intuïtief eten.

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
hanteert vakterminologie met betrekking tot de maag – darm aandoeningen, obesitas, intuïtief eten en populaire diëten
diëten
werkt concrete adviezen uit met betrekking tot de maag – darm aandoeningen, obesitas en metabool syndroom zoals het opstellen van een algemeen dagschema, verboden/ toegelaten lijst, wisselijst, product- en merkenkennis
stelt een (voedings)behandelplan op voor een individu met specifieke behoeften
geeft de wetenschappelijke achtergrond weer met betrekking tot de maag – darm aandoeningen, obesitas, intuïtief eten en populaire diëten
lost een patiëntendossier volgens specifieke richtlijnen op met betrekking tot de maag – darm aandoeningen, obesitas

Leerinhoud

In dit opleidingsonderdeel 'diëtetiek S3' komen de volgende thema's, inclusief voedingsadvies, aan bod: vegetarisme/veganisme, slokdarm-, maag- en darmaandoeningen, coeliakie, overgewicht en obesitas, metabole chirurgie, proteïnedieet, trends zoals intermitterend vasten en intuïtief eten.


Elk thema bevat een theoretische onderbouwing en vervolgens wordt deze theorie meteen ingeoefend aan de hand van oefeningen en casussen via workshops.
Deze actieve workshops trachten in te spelen op praktijkvoorbeelden zodat de student inzicht krijgt in de taken van het beroep in het werkveld.

De voedingsadviezen en specifieke diëten worden ingeoefend door middel van :

  • interpretatie en analyse van patiëntdossiers volgens specifieke richtlijnen gevolgd door het uitschrijven van een persoonlijk dieetadvies voor de desbetreffende casus.
  • kritisch bekijken van dagmenu's en / of voedingsanamneses waarbij dieetfouten worden onderschept en een verantwoord alternatief, welk past binnen het dieet wordt geadviseerd.
  • ontwikkelen van dieetlijsten
  • aanpassen van receptuur, menu- en weekschema's aan specifieke dieeteisen
  • kritisch beoordelen van dieetproducten
     

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Digitale cursus en aanvullend ondersteunend materiaal te raadplegen via de elektronische leeromgeving Digitap.

Databanken (Dieetbehandelingsrichtlijnen, Informatorium Voeding en Diëtetiek , PEN databank,....) te raadplegen via de AP Databanken.

Belgische voedingsmiddelentabel, NUBEL

Brochure 'Voedingsaanbevelingen voor België' Hoge Gezondheidsraad, 2016

Brochure 'Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen' Hoge gezondheidsraad, 2019.

'Maten en gewichten', handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België,

VD-AP Richtlijn van het lopende academiejaar (ingebonden versie van Universitas nodig voor het examen)

VD - AP Kennislijn van het lopende academiejaar

Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De student koopt een jaarlijkse licentie aan (AP-tarief).



 

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges39,00 uren
Werktijd buiten de contacturen65,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.

Toetsing (tekst)

De toetsing gebeurt aan de hand van een vaardigheidstoets en telt mee voor 100%.

Indien er hulpmiddelen gebruikt mogen worden op het examen zal dit meegedeeld worden via de cursus op Digitap.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.