Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
(Industriële) Productie S432373/3387/2425/1/80
Studiegids

(Industriële) Productie S4

32373/3387/2425/1/80
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Den Bleeken Louis
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2025 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 156,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Production & Facility S4 EN eerder ingeschreven voor Microbiologie van de voeding S2).

Korte omschrijving

------------------------------------------------
Consumer Behavior & Quality Experience.
Quality.
Quality Assurance
------------------------------------------------

Jij. De verbruiker. De consument.
De wereld. Het aanbod. Het genot.
Consumeren. Consuminderen.
Kwaliteit.

Maar wat is kwaliteit? Hoe wordt het ervaren? En vooral: wordt het telkens opnieuw zo ervaren? Dat is alleszins de bedoeling. We ontdekken basisprincipes en volwaardige standaarden die daarbij ondersteunen. Duiken in die materie is misschien weggelegd voor ingenieurs, maar diëtisten kunnen al veel opsteken van snorkelen. Vaardigheden als inzicht verwerven, kritisch benoemen en verbetervoorstellen aanbrengen zullen erg waardevol blijken.

-------------------------------------------------
Quality Management in Food & Beverages.
-------------------------------------------------

We ontdekken het landschap van de voedingssector en staan tijdens de wandeling stil bij vragen als
"Wat is voedselkwaliteit?"
"Wat is voedselveiligheid?"
"Wat zijn goede productiepraktijken en goede hygiënepraktijken?"
"Wat is HACCP?"
"Wat is het autocontrolesysteem? Wat is traceerbaarheid? Wat is meldingsplicht?"
"Hoe is de warenwetgeving opgebouwd?"
" Hoe pakken we het allergenenmanagement aan?"
" Wat zijn bovenwettelijke regels en keurmerken?"

Maar bovenal proberen we een helicopterzicht te houden op de onderlinge verbanden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

grootkeuken en catering
schetst de voedingssector
omschrijft de kwaliteit van voeding
past voedselveiligheid toe op kook- en bewaartechnieken
beoordeelt het basisvoorwaardenpakket
kwaliteit en voedselveiligheid
verklaart aankoopbeslissingen en consumptiegroottes aan de hand van het model van Wansing
definieert kwaliteit in de brede zin
beschrijft een kwaliteitseis SMART
kadert kwaliteitszorg/Quality Assurance
verklaart principes van kwaliteitszorg
begrijpt kwaliteitszorgsystemen
plaatst HSEQ in het landschap van kwaliteitszorg
plaatst food safety, food defense en food fraud
past de wetenschappelijke principes van HACCP toe
kent een autocontrolesysteem
kent de meldingsplicht
kent de structuur en de inhoud van de warenwetgeving
werkt een allergenenmanagementsysteem uit
differentieert bovenwettelijke regels en keurmerken van wettelijk vereiste kwaliteitszorgsystemen
stakeholdergerichtheid
begrijpt consumentengedrag
begrijpt eetstimuli

Leerinhoud

Deel A - Consumer Behavior & Quality Experience
A.1. Consument
A.2. Consumentengedrag
A.3. Honger
A.4. Smaak
A.5. Aankoopbeslissing
A.6. Consumptiehoeveelheid
A.7. De kunst van het beïnvloeden
A.8. Inspelen op trends

Deel B - Quality
B.1. Wat is eigenlijk kwaliteit?
B.2. Containerbegrip
B.3. Standaard / norm
B.4. Smart

Deel C - Quality Assurance
C.1. Kwaliteitszorg
C.2. Deming
C.3. Zero defects
C.4. Nadelen?
C.5. Kaizen / LEAN-manufacturing
C.6. Six Sigma
C.7. Total Quality Management (TQM)
C.8. INK / EFQM
C.9. ISO

Deel D - Quality Management in Food&Beverages
D.1. De voedingssector
D.2. Food Quality
D.3. Food Safety
D.4. Food Defense
D.5. Food Fraud
D.6. GMP/GHP
D.7. HACCP
D.8. Autocontrolesysteem (Traceerbaarheid)
D.9. Meldingsplicht
D.10. Warenwetgeving
D.11. Allergenenmanagement
D.12. Bovenwettelijke regels en keurmerken
D.13. In kaart: onderling verband

Studiematerialen (lijst)

Quality Management in Food & BeveragesVerplicht
  • Auteur: Louis Van den Bleeken

Studiematerialen (tekst): Verplicht

De lessen worden gegeven aan de hand van het handboek "Quality Management in Food & Beverages" (IC91311200, Louis Van den Bleeken, Universitas).
Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van powerpoint-presentaties. Het nemen van eigen nota's bij de verdieping is aanbevolen.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges36,00 uren
Werktijd buiten de contacturen120,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.

Toetsing (tekst)

Op het examen wordt kennis getoetst, en vooral inzichten en verbanden, vaardigheden en redeneringen.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.