Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Dietetic skills W734068/3387/2425/1/92
Studiegids

Dietetic skills W7

34068/3387/2425/1/92
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 4
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Co-titularis(sen): Baete Eline, Snoeckx Lieve, Van Engeland Hanne, Van Nunen Eef
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2024 (1ste semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

simultaan te volgen met Dietitian W7 EN geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Dietetic skills W5 EN geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Dietetic skills W6.

Korte omschrijving

Binnen Dietetic skills W7 vervolmaak je de vaardigheden om als diëtist deskundig en professioneel te kunnen handelen en communiceren. Het is een zeer belangrijke voorbereiding op de stageperiode.
De methodologie van het diëtistisch handelen en je communicatieve vaardigheden staan tijdens de practica (skillslab) centraal.

Met het ‘skillslab’ creëren we via het opgeven van scenario's, een werkomgeving waarin je een realistische werksituatie uitvoert aan de hand van een rollenspel.

Met opeenvolgende cycli van
> Zelfstudie: Voorbereiden van een casus volgens het diëtistisch consult
> Uitvoeren: van het diëtistisch consult aan de hand van een scenario zowel als studentdiëtist, simmulatie-PZON en observator.
> Feedback geven aan en ontvangen van studenten en lector
> Reflectie over het verloop van de skillslabsessie.

Het rollenspel spitst zich toe op het samenvoegen van dieetbegeleiding en gedragsverandering. Voor het uitwerken van het dieetadvies en het behandelingsplan worden er casussen aangereikt waarin combinatiediëten centraal staan.

OLR-Leerdoelen (lijst)

diëten
adviseert de PZON over de praktische uitwerking van het (combinatie)dieet
argumenteert de wetenschappelijke achtergrond van het (combinatie)dieet op het niveau van de PZON
bespreekt een diëtistisch verantwoord alternatief bij vastgestelde voedingsfouten
motiveren
implementeert de gepaste MGV-tools volgens de fase binnen het gesprek
implementeert de gepaste MGV-tools volgens de fase van gedragsverandering

Leerinhoud

Practica Dietetic Skills W7 is leren volgens de skillslabmethodiek. Hier staan actieve verwerving, verwerking en verankering van kennis centraal. Met deze leermethode ga je, na een grondige voorbereiding via zelfstudie, een casusgebonden diëtistisch consult uitvoeren. In de casussen zullen voornamelijk combinatiediëten aan bod komen.

Het diëtistisch consult is een dynamisch en cyclisch proces waarin, binnen Dietetic Skills W7, alle fases worden doorlopen. Van aanmelding tot afsluiting, ondersteund door coaching en voorlichtingsmateriaal, worden tijdens een practicum simulatieconsulten uitgevoerd in groepjes van 3 à 4 studenten. De fase van het consult zal, naast de vooraf aangeboden casus, ook bepaald worden op basis van een uitgeschreven scenario voor simulatie-PZON en studentdiëtist (= de situatie). Opgedane vakkennis is nodig om vaardigheden in de praktijk effectief toe te passen. Wanneer een vaardigheid niet ondersteund wordt door kennis, inzicht en houding leer je jezelf "een kunstje "aan. In dat geval weet je, zo gauw een situatie afwijkt van de leersituatie, niet meer wat je moet doen. Vandaar dat aan elk practicum de nodige voorbereiding vooraf gaat. Tijdens een practicum zullen zowel medestudenten als de begeleidende lector de gesprekken observeren en feedback geven.

Er zal aandacht uitgaan naar het samenbrengen van zorggerichte communicatieve vaardigheden en motiverende gesprekstechnieken.
Ook de methodische vaardigheden van doelgericht-, systematisch-, procesmatig- en bewust handelen worden geobserveerd en geëvalueerd.

Via zelfstudie werk je dus vooraf de aangeboden casus uit volgens het diëtistich consult. Hierbij maak je zowel gebruik van studiemateriaal uit Dietetic Skills  en andere opleidingsonderdelen, als van nutritionele software. Tijdens een practicum kunnen ook aangeleerde antropometrische metingen uitgevoerd worden.
De zelfstudie en de lessen leiden tot duurzame leerresultaten, zijn een belangrijk hulpmiddel naar PZON-contacten tijdens de stage en een goede voorbereiding op de praktijk.

Studiematerialen (lijst)

Digitale Cursus: Dietetic skills W7Verplicht
PortiegrootteboekVerplicht€ 44,52
  • Auteur: www.portiegrootteboek.be
Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel 7de editie 2022Verplicht€ 14,00
  • Auteur: NUBEL vzw
Het diëtistisch consult 6de drukVerplicht€ 97,50
  • Auteur: Marjolein Baauw, Anke Leibbrandt, Heleen Scholten, Greet Schoofs, Marlies Verweij
HGR, Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in BelgiëVerplicht
  • Auteur: http://www.health.belgium.be/nl/advies-6545-2-maten-en-gewichten
HGR, Voedingsaanbevelingen voor Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen-2019Verplicht
  • Auteur: https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Digitale Cursus: 24-25 Dietetic skills W7 via het leerplatform Digitap

Digitale Cursus: Dietetic skills W6 van het vorige academiejaar via het leerplatform Digitap

Digitale Cursus: Dietetic skills W6: Motiverende gespreksvoering van het vorige academiejaar via het leerplatform Digitap

Databanken (Dieetbehandelingsrichtlijnen, Informatorium Voeding en Diëtetiek , PEN databank,....) te raadplegen via https://intranet.ap.be/databanken.

Handboek Het diëtistisch consult (zesde druk), uitgeverij Boom onder de vorm van een online Account met Paperback 2020 ISBN 9789024427888 OFWEL een online Account met Bookshelf E-book 2020 | ISBN 9789024427895. Het boek is te bestellen via Standaard boekhandel OFWEL online via https://www.boomhogeronderwijs.nl/product/100-9258_Het-dietistisch-consult-zesde-druk

HGR, Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen, HGR, nr. 9284, Juni 2019 of online versie https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019

NUBEL, 7de editie, Belgische voedingsmiddelentabel,

HGR, Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, HGR, nr. 6545-2 uitgave 2005

Het boek Portiegroottes, Het boek kan je bestellen via https://www.portiegrootteboek.be/product/portiegrootteboek/ of op aankopen in de campuswinkel

AP richtlijn van het lopende academiejaar

AP kennislijn van het lopende academiejaar

Standaard mag een student zijn laptop tijdens de les gebruiken (OER artikel 23.4 §10) Het is toegestaan om gebruik te maken van een laptop of tablet voor het maken van notities, opdrachten of oefeningen in het kader van de onderwijsactiviteit (dus niet voor andere doeleinden). Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De leermiddelen bevatten de jaarlijkse licentie.

Onderwijsorganisatie

Afstandstraject
Practicum en/of oefeningen (afstandstraject)24,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (afstandstraject)80,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)100,00

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn op alle praktijksessies van dit opleidingsonderdeel. Deelname aan praktijklessen is noodzakelijk om de door de opleiding vooropgestelde beroepscompetenties te kunnen ontwikkelen en toetsen.

De simulatie vaardigheidstoets zal via permanente evaluatie gebeuren tijdens alle praktijksessies, zodat ook de evolutie van de student mee in kaart wordt gebracht.

Studenten die de voorbereidende taak laattijdig of niet volgens de vooropgestelde afspraken en richtlijnen hebben uitgevoerd, worden niet toegelaten tot de praktijksessie. De student behaalt een 0 score voor de gemiste sessie.

Bij meerdere gewettigde afwezigheden contacteert de student het opleidingshoofd.