Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Klinische diëtetiek S534074/3387/2425/1/05
Studiegids

Klinische diëtetiek S5

34074/3387/2425/1/05
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket professionalisering
    • Keuzepakket professionalisering S5
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Laer Sofie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2024 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

simultaan te volgen met Diëtetiek S5 OF simultaan te volgen met Dietitian W7.

Korte omschrijving

klinische diëtetiek S5 bestudeert de voedingsaanpassingen welke noodzakelijk zijn bij diverse aandoeningen of ziekte. Gezonde voeding blijft steeds de basis van elk dieet maar bij tal van aandoeningen moet men één of meerdere restricties (mogelijk ook supplementen) invoeren om een goede gezondheidstoestand en / of goede voedingstoestand te bekomen of handhaven.

In dit opleidingsonderdeel wordt het voedingsadvies en specifieke diëten besproken bij aandoeningen van de pancreas en lever, mucoviscidose, er worden een aantal voorbeelden gegeven van overerfbare metabole aandoeningen, infectieziekten.

We gaan kort in op nutrigenetics en nutrigenomics en de stand van zaken hierbij. Hiervoor zal een gastspreker toelichting komen geven. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
hanteert vakterminologie met betrekking tot pancreas, lever, muco, metabole aandoeningen, infectieziekten en parkinson
diëten
Geeft de wetenschappelijke achtergrond weer met betrekking tot pancreas, lever, muco, metabole aandoeningen,infectieziekten en parkinson
Lost een patiëntendossier volgens gekende specifieke richtlijnen op met betrekking tot pancreas, lever, muco, metabole aandoeningen, infectieziekten en parkinson
interdisciplinair
Past richtlijnen uit wetenschappelijke databanken toe op specifieke aandoeningen
methodologie
Lost een patiëntendossier volgens gekende specifieke richtlijnen op met betrekking tot pancreas, lever, muco, metabole aandoeningen, infectieziekten en parkinson

Leerinhoud

In dit opleidingsonderdeel komen volgende onderwerpen aan bod: aandoeningen bij pancreas en lever, mucoviscidose, overerfbare metabole aandoeningen (enkele voorbeelden hiervan), infectieziekten (voorbeeld hiervan), info over nutrigenetics en nutrigenomics

De voedingsadviezen en specifieke diëten worden ingeoefend door middel van :

  • vertalen van de wetenschappelijke achtergrond op maat van de patiënt (link relatie ziektebeeld(en) en voedingsaanpassingen)
  • interpretatie en analyse van patiëntdossiers volgens specifieke richtlijnen gevolgd door het uitschrijven van een persoonlijk dieetadvies voor de desbetreffende casus.
  • kritisch bekijken van dagmenu's en / of voedingsanamneses waarbij dieetfouten worden onderschept en een verantwoord alternatief, welk past binnen het dieet wordt geadviseerd.
  • ontwikkelen van dieetlijsten
  • aanpassen van receptuur, menu- en weekschema's aan specifieke dieeteisen
  • kritisch beoordelen van dieetproducten

Je zal vertrekken vanuit een theoretische basis via zelfstudie met ondersteuning in werkcolleges voor het maken van oefeningen. Verdere uitdieping zal na de les zelfstandig ingeoefend worden.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

verplichte studiematerialen

  • PPT's en ander cursusmateriaal voorzien via Digitap
  • Ondersteunende informatie raadpleegbaar via de databanken van de school vanuit de dieetbehandelingsrichtlijnen (2010 Uitgeverij), PEN databank en informatorium voor de Voeding (Bohn Staffleu en Loghum)
  • VD-AP-richtlijn van het lopende academiejaar (ingebonden versie van universitas nodig bij gebruik op het examen)
  • VD-AP-kennislijn van het lopende academiejaar
  • Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De leermiddelen bevatten de jaarlijkse licentie.
  • Nubel
  • Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019
  • Voedingsaanbevelingen voor België - 2016
  • standaard rekentoestel
  • Het is wel toegestaan om gebruik te maken van een laptop of tablet voor het maken van notities, opdrachten of oefeningen in het kader van de onderwijsactiviteit (niet voor andere doeleinden)

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

ondersteunende studiematerialen

  • Anatomie en fysiologie (Pearson)
  • pathologie (Pearson)
  • zakwoordenboek der geneeskunde
  • cursusmateriaal voorgaande jaren

Onderwijsorganisatie

Dagtraject
Hoor- en/of werkcolleges (dagtraject)18,00 uren
Werktijd buiten de contacturen (dagtraject)60,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks100,00De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.

Toetsing (tekst)

De toetsing gebeurt aan de hand van een schriftelijke vaardigheidstoets en telt mee voor 100%.

Indien hulpmiddelen gebruikt mogen worden bij het examen zal dit meegedeeld worden via de cursus op Digitap.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.