Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Wetenschap
Kwaliteitscontrole van de voeding S438013/3387/2425/1/71
Studiegids

Kwaliteitscontrole van de voeding S4

38013/3387/2425/1/71
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Maes Githa, Soetaert Anneleen, van den Akker Suzanne
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2025 (2de semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Microbiologie van de voeding S2 EN geslaagd of gedelibereerd/getolereerd voor Taste & Food skills S1-2.

Korte omschrijving

Voeding en microbiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alle micro-organismen zijn daarom direct schadelijk voor de gezondheid, sommige micro-organismen zijn zelfs noodzakelijk om tot een voedingsmiddel te komen.

In het lab worden enkele basishandelingen in de microbiologie aangeleerd om vervolgens enkele basisanalyses op voedingsmiddelen uit te voeren. Er wordt ook een omgevingsonderzoek uitgevoerd.

Voeding wordt ook biochemisch geanalyseerd met behulp van verschillende technieken. 

Tot slot wordt er in een projectwerking de opgedane kennis geïntegreerd om vervolgens microbiologische/biochemische vraagstukken op te lossen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
presenteert gestructureerd de principes van de gebruikte technieken
presenteert op een gestructureerde manier de resultaten van de praktische proeven
kwaliteit en voedselveiligheid
voert microbiologische en biochemische testen correct uit
interpreteert microbiologische testresultaten
beschrijft begrippen en handelingen van de microbiologie
beschrijft de morfologie van schimmels, gisten, protozoa en helminthen
beschrijft de voorschriften rond hygiëne in een microbiologisch lab
beschrijft de parameters (fysieke en chemische) voor de groei van micro-organismen
beschrijft het ziekteproces van de voedingsgerelateerde micro-organismen (protozoa en helminthen)
handelt volgens de voorschriften van een microbiologisch lab
werkt correct met de lichtmicroscoop
methodologie
handelt volgens de voorschriften van een microbiologisch lab
voert berekeningen uit op basis van microbiologische en biochemische meetresultaten
werkt correct met de lichtmicroscoop
bereidt een labopdracht voor volgens geldende richtlijnen
zorg voor omgeving
houdt zich aan gemaakte afspraken.
communiceert respectvol.
evidence-based handelen
gebruikt wetenschappelijke databanken

Leerinhoud

  • aseptische uitvoering van algemene microbiologische technieken
  • testen op microbiologische hygiëne van de werkplek
  • microbiologische testen, waaronder snelle detectiemethoden, van een voedingsmiddel
  • analyse van de microbiële lading in voedsel, bepaling aantal kiemen in een voedselstaal
  • onderzoek van gisten en schimmels
  • onderzoek van protozoa en helminthen
  • onderzoek naar parameters die de groei van micro-organismen kunnen beïnvloeden
  • biochemische testen op voeding

Via mail worden er tijdens het academiejaar geen antwoorden geformuleerd over inhoudelijke vragen met betrekking tot de leerinhouden. Inhoudelijke vragen kunnen gesteld worden tijdens practica.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus Microbiologie van de voeding S4, AP Hogeschool (auteurs: van den Akker S., Maes G., Soetaert, A.)

Het gebruik van een laptop is tijdens de labo's in het labo Microbiologie niet toegelaten.

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

Extra info en interessante links worden beschikbaar gesteld via de Digitale leeromgeving.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen36,00 uren
Werktijd buiten de contacturen42,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00Digitale post-labtoets met kennis en inzichtvragen. Open en gesloten vragen.
De totale examentijd voor deze kennis- en inzichtstoets bestaat uit de voorziene tijd voor deze toets plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus inbegrepen.
Eerste examenperiodeProjectopdracht40,00Projectopdracht: analyseren, uitvoeren en presenteren van microbiologische/biochemische vraagstukken.
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)20,00Permanente evaluatie

Toetsing (tekst)

Praktijkmomenten: 

De student dient verplicht aanwezig te zijn op de praktijksessies van dit opleidingsonderdeel. Aanwezigheid is verplicht tijdens de labo’s omdat tijdens deze contactmomenten praktische beroepsvaardigheden worden aangeleerd die uitsluitend onder begeleiding kunnen plaatsvinden tijdens de ingeroosterde bijeenkomsten.

Bij elke afwezigheid behaalt de student een 0 score op het betreffende deelexamen.
De student kan voor dit opleidingsondereel maximaal 1 gemiste praktijksessie inhalen in overleg met alle betrokken lectoren en dit enkel indien het organisatorisch mogelijk is. De student neemt het initiatief om binnen de 3 kalenderdagen na de gemiste praktijksesssie met de betrokken lectoren deze inhaalsessie in te plannen.
Deelexamens die om didactische of organisatorische redenen niet kunnen ingehaald worden, geven geen recht op een inhaalexamen.

Bij meerdere gewettigde afwezigheden contacteert de student het opleidingshoofd.

Studenten die de voorbereidende taken onvoldoende hebben uitgevoerd worden niet toegelaten tot de praktijksessie. De student haalt 0 voor de gemiste sessie.

Elke student, die conform de werkinstructies door de lector de toegang tot de labs of praktijklokalen ontzegd wordt, haalt een 0 voor deze sessie.

Postlabtoets:

Digitale toets: Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.

Indien de student gewettigd afwezig is bij een toetsmoment, dan neemt de student binnen de 3 kalenderdagen contact op met de betrokken lector zodat een nieuw moment kan afgesproken worden.

Projectopdracht:

Berekening van het totaalpunt: eindscore = groepsscore x individuele score x wegingscoëfficiënt

De individuele score wordt toegekend via Peer Assessment.

Het niet invullen van de peerassessment voor de deadline resulteert in een individuele score 0,7. Als de lector vaststelt dat de peerassessment niet valabel werd ingevuld, zal de individuele score aangepast worden naar 0.5.