Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Food production32199/3327/2425/1/16
Studiegids

Food production

32199/3327/2425/1/16
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 77,00 uren

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel Food production behandelt organisatorische en beheersaspecten van voedingsproductie.
Je leert een evenwichtig voedingsaanbod ontwikkelen rekening houdend met trends, wettelijke bepalingen, conservering en technologische aspecten van de voedselverwerking.

Verder bestudeer je enkele industriële productiemethodes en zoek je een antwoord op de vraag hoe jij deze technieken kan implementeren in jouw LoReCa-visie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Je stelt planningen en taakverdelingen op voor de eigen afdeling, volgt deze op en stuurt bij waar nodig.
Je verklaart het gedrag van voedingsmiddelen of ingrediënten tijdens de bereiding en bewaring
Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en/of verkoopbeleid van de afdeling.
Je beoordeelt labels, etiketten en verpakkingen.
Je onderscheidt de verschillende basisfonds, -sausen, soepen en bereidingstechnieken van elkaar in functie van een vooropgesteld menu.
Je selecteert de juiste keukenapparatuur en klein keukenmaterieel voor de realisatie van gerechten.
Je selecteert de verschillende gamma's van voedingsmiddelen in functie van het aanbod.
Je verklaart de keuze van de gebruikte ingrediënten en grondstoffen en verwerkt voedingsmiddelen op correcte wijze in een receptuur.
Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften, gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je legt uit hoe basisgerechten (fonds, soepen, sausen, ...) worden bereid.
Je formuleert advies over het bijsturen van een product/dienst gebaseerd op ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je toont het belang van duurzame voedselproductie aan.
Je staat in voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften in de eigen afdeling rekening houdend met de geldende wetgeving en met het oog op duurzaamheid.
Je verklaart de belangrijkste wettelijke bepalingen omtrent gebruikte ingrediënten en grondstoffen en past ze toe bij de verwerking, bewaring en verpakking van voedingsmiddelen in een gegeven situatie

Leerinhoud

Deel 1: Wegwijs in de voedselproductie
*Duurzame voedselproductie: voedsel van de toekomst
*Ontwikkelingen in de voedingsindustrie: convenience
**Het keukenteam
*Hulpmiddelen, apparatuur en klein keukenmateriaal

Deel 2: Keukentechnologie
*Keukenfonds
*Soepen
*Sauzen
*Bindmiddelen
*Basisbereidingstechnieken

Deel 3: Voedingsmiddelentechnologie
*Labels en etiketten
*Groenten en fruit
*Vis-, schaal- en schelpdieren
*Vlees, wild en gevogelte
*Kruiden en specerijen
*Eénheidsbewerkingen in de voedselindustrie
*Bewaarmethodes in de voedselindustrie
*Technologische aspecten bij verwerking van voedingsmiddelen
*Verpakkingstechnieken




Studiematerialen (lijst)

(cursus) materiaal op de elektronische leeromgeving digitapVerplicht
(Cursus)materiaal van de lectorVerplicht
  • Auteur: Lector
Eigen lesnota'sVerplicht
Lesmateriaal en PowerPoints op DigitAPVerplicht
OpdrachtenbladVerplicht
Studiewijzer beschikbaar op DigitapVerplicht
ZelfstudieVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

*Cursus van de lector die via Universitas ter beschikking wordt gesteld
*PowerPointpresentaties via digitap
*Oefenmateriaal via digitap
*Opdrachten voor permanente evaluatie via digitap

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
Practicum en/of oefeningen9,00 uren
Werktijd buiten de contacturen50,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00gedeeltelijk in samenwerking met OLOD basis dranken- en wijnleer
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennis- en inzichtstoets in de examenreeks60,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken40,00Opdrachten uit de eerste examenkans kunnen herwerkt worden en voor start van het examen ingediend worden via digitap

Toetsing (tekst)

“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
Voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst
Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."



De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.