Academiejaar
2025-26
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Bauwens Joke
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Personeelszaken geeft de student een introductie in de diverse HRM-Processen binnen een horeca-organisatie. Zowel de in-, door-, als uitstroom komen aan bod. De student slaagt erin om de operationele uitwerking en uitvoering van de belangrijkste HR-activiteiten, aangepast voor de specifieke organisatie, te realiseren.
OLR-Leerdoelen (lijst)
OLR 4: Je formuleert advies aan het management over het bijsturen van een product/dienst, gebaseerd op het overzicht van het huidige aanbod, ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
| Je formuleert adviezen vanuit het personeelsbeheer binnen de hospitalitysector om werknemers te motiveren. |
OLR 8: Je voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen en maakt hierbij gebruik van relevante software.
| Je bespreekt kritisch de componenten die deel uitmaken van de aanwerving van personeel. |
OLR 9: Je geeft leiding aan de medewerkers van de eigen afdeling door hen te coachen, vorming te geven en de personeelszaken te beheren.
| Je omschrijft de componenten van prestatiemanagement, functionering- en evaluatiegesprekken. |
| Je past de basisprincipes en tools toe die nodig zijn bij het opstellen van de werkplanning voor het personeel. Hierbij houd je rekening met duurzaamheid |
OLR 13: Je realiseert duurzame operationele oplossingen ten aanzien van problemen.
| Je beschrijft beïnvloedende factoren met het oog op duurzaamheid in hedendaags personeelsbeheer binnen de hospitalitysector. |
Leerinhoud
Personeelszaken behandelt de verschillende aspecten van Human Resources (HR) in functie van de operationele werking.
Zowel instroom, doorstroom als uitstroom komen aan bod:
- De evolutie en toegevoegde waarde van HR in een organisatie
- Competentiemanagement
- Personeelsplanning
- Werving en selectie
- Personeelsadministratie
- Belonen en verlonen
- Performance management
- Uitstroombeleid
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Cursusmateriaal online beschikbaar op Digitap.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
| Eerste examenperiode | Reflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
| Moment | Vorm | % | Opmerking |
| Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
| Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Toetsing (tekst)
Alle informatie is terug te vinden op Digitap, alsook in de studiewijzer.
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.