Academiejaar
2025-26
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Bauwens Joke
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Personeelszaken geeft de student een introductie in de diverse HRM-Processen binnen een horeca-organisatie. Zowel de in-, door-, als uitstroom komen aan bod. De student slaagt erin om de operationele uitwerking en uitvoering van de belangrijkste HR-activiteiten, aangepast voor de specifieke organisatie, te realiseren.
OLR-Leerdoelen (lijst)
OLR 4: Je formuleert advies aan het management over het bijsturen van een product/dienst, gebaseerd op het overzicht van het huidige aanbod, ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je formuleert adviezen vanuit het personeelsbeheer binnen de hospitalitysector om werknemers te motiveren. |
OLR 8: Je voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen en maakt hierbij gebruik van relevante software.
Je bespreekt kritisch de componenten die deel uitmaken van de aanwerving van personeel. |
OLR 9: Je geeft leiding aan de medewerkers van de eigen afdeling door hen te coachen, vorming te geven en de personeelszaken te beheren.
Je omschrijft de componenten van prestatiemanagement, functionering- en evaluatiegesprekken. |
Je past de basisprincipes en tools toe die nodig zijn bij het opstellen van de werkplanning voor het personeel. Hierbij houd je rekening met duurzaamheid |
OLR 13: Je realiseert duurzame operationele oplossingen ten aanzien van problemen.
Je beschrijft beïnvloedende factoren met het oog op duurzaamheid in hedendaags personeelsbeheer binnen de hospitalitysector. |
Leerinhoud
Personeelszaken behandelt de verschillende aspecten van Human Resources (HR) in functie van de operationele werking.
Zowel instroom, doorstroom als uitstroom komen aan bod:
- De evolutie en toegevoegde waarde van HR in een organisatie
- Competentiemanagement
- Personeelsplanning
- Werving en selectie
- Personeelsadministratie
- Belonen en verlonen
- Performance management
- Uitstroombeleid
Studiematerialen (lijst)
(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.VerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Cursusmateriaal online beschikbaar op Digitap.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Eerste examenperiode | Reflectieopdracht eenmalig tijdens de lesweken | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 50,00 | |
Toetsing (tekst)
Alle informatie is terug te vinden op Digitap, alsook in de studiewijzer.
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.