Academiejaar
2025-26
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Binnen het opleidingsonderdeel Logiesmanagement staat het volgende centraal:
- de managementaspecten van zowel de receptie als de reserveringsafdeling;
- inzicht in het reilen en zeilen van de receptie en reserveringen in de brede zin van het woord, waarbij algemene dagelijkse procedures besproken worden (SOP's);
- het vermarkten van het product, receptiebeheer, personeelsbeleid, productiebeheersing, prijsbeleid, kostenbeheersing, het voorspellen van omzet en afzet.
Dit alles situeert zich binnen het departement van Rooms Division met het oog voor duurzaamheid en gastvrijheid.
OLR-Leerdoelen (lijst)
OLR 1: Je organiseert, coördineert en evalueert afdelingsspecifieke horeca-activiteiten door planningen en taakverdelingen op te stellen, deze op te volgen en bij te sturen waar nodig.
Je berekent de minimale personeelsbehoefte en stelt een personeelsplan (uurrooster) op. |
Je beschrijft de taken van leidinggevend en uitvoerend personeel van een afdeling Rooms Division en van andere afdelingen en licht deze toe. |
Je herkent verschillende uitbatingsvormen en kent de specifieke verschillen. |
Je kent de SOP’s van de receptie en de reserveringsafdeling |
Je situeert functies van een afdeling Rooms Division en van andere afdelingen in een organogram. |
OLR 2: Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een kwalitatief, actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en /of verkoopbeleid van de afdeling.
Je analyseert en interpreteert de KPI’s van een hotel en stelt een budget op. |
Je berekent de bezetting, de gemiddelde prijs, de revpar en yield (KPI’s)van een logies. |
Je berekent een verkoopprijs en kosten in een afdeling Rooms Division |
Je kent de verschillende mogelijkheden van up selling en cross selling. |
Je past revenue management toe. |
OLR 11: Je communiceert met gasten, klanten, leveranciers en collega's vanuit een hospitality grondhouding. Je kan dit zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige context.
Je herkent problemen met gasten en gaat hier correct mee om. |
OLR 12: Je plant en organiseert je eigen werk, je reflecteert over je functioneren en bent bereid om bij te leren.
Je past de actualiteit toe op het vakgebied logiesmanagement. |
OLR 14: Je coördineert het onthaal en de verhuur/verkoop van producten en diensten in afstemming met de verschillende afdelingen en zet daarbij meerdere talen in.
Je kent de werking van een channelmanager, distributiekanalen en internationale reserveringssystemen. |
Leerinhoud
• Trends in de hotelindustrie.
• Organigram, functiebeschrijvingen en personeelsbezetting.
• Property Management System
• Total Quality Management
• Advanced Revenue management:
o Definitie en basisgegevens
o Key Performance Indicators.
o Overboeking
o Segmentatie
o Forcasting
o Pick up analyses
o Concurrentie en benchmarking
o Prijszetting en rate parity (prijsgelijkheid)
o In house sales en cross selling
o Distributiemanagement.
• Opzetten SOP's check in, financiën, check out
• Night audit
• Hospitality management training for Hospitality
Studiematerialen (tekst): Verplicht
Gastheerschap in de Horeca, 'Wat is Hotel', 5e druk, Caeckaert en anderen, ISBN 978-94-92470-454
Verschillende hand-outs met betrekking tot trends in de markt.
http://www.4hoteliers.com
http://www.hotelschool.cornell.edu
http://www.dreamcheaper.com
http://www.horecamail.be
http://www.horecaplatform.be
http://www.hospitality-management.nl
http://www.hotelmarketing.com
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 75,00 | |
Eerste examenperiode | Vaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie) | 25,00 | Verwerkingsopdrachten bij de leerstof doorheen de hele module. |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennis- en inzichtstoets in de examenreeks | 80,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets in de examenreeks | 20,00 | Voor meer info bij de opdrachten zie Digitap. |
Toetsing (tekst)
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.