Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Ervaringsstage/441972/3528/2526/1/64
Studiegids

Ervaringsstage/4

41972/3528/2526/1/64
Academiejaar 2025-26
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 9 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: De Smet Wouter
Andere co-titularis(sen): Lippens An, Storme Caroline, Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 4
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2026 (4de module)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 234,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

De Ervaringsstage is een samenwerking tussen de Opleiding Hotelmanagement en het bedrijf om de student inzicht te geven in de operationele werking van een afdeling van het bedrijf en de student aldus voor te bereiden op zijn stage- en trajectkeuze in het derde jaar.

Er wordt een stage van 6 weken in de gastvrijheidsindustrie georganiseerd. Inhoudelijk gaat het om een operationele stage in België, meestal in één afdeling/departement. Een overzicht van stagehuizen die voor deze stageperiode in aanmerkingen komen, wordt digitaal ter beschikking gesteld. De opleiding probeert een zo interessant mogelijke stage voor de student te waarborgen, rekening houdend met zijn voortraject, en werkt daarom enkel samen met gekende stagepartners.

Praktische info is terug te vinden in de studiewijzer en op Digitap: data van de stageperiode, procedures m.b.t. aanvraag van de stageplaats, evaluatieproces, administratieve deadlines en afspraken, verwijzing naar stageovereenkomst en stagereglement, evaluatie,...

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
Je beheerst de beroepstechnische vaardigheden die voor een uitvoerend takenpakket vereist zijn.
Je neemt verantwoordelijkheid voor de correcte en servicegerichte behandeling van de afgesproken taken.
Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
Je past de elementaire bedrijfseconomische inzichten toe in je operationele handelen op de afdeling.
Procesmatig/wetgeving
Je volgt administratieve verplichtingen correct op volgens de geldende afspraken en normen, zowel tijdens als ter voorbereiding van de stage.
Je voert in de operationele werking de procedures uit volgens de bedrijfsstandaarden.
Je volgt de gedragsnormen en regels van de hotiquette.
Efficiëntie en stressbestendigheid
Je werkt ordelijk en stipt, met oog voor detail en afwerking.
Je heeft een vlot werktempo en rondt de taken af binnen de afgesproken of voorziene tijd.
Managementrol / kwaliteitszorg
Je streeft een hoge kwaliteit na in de uitvoering van het takenpakket.
Je situeert de eigen functie en taken binnen de visie, missie en waarden van het stagebedrijf.
Projectmanagement/duurzaamheid
Je past het beleid van de onderneming inzake duurzaamheid toe in dagelijkse situaties.
Leiderschap / teamvaardigheden
Je werkt in teamverband constructief samen en draagt zo bij aan een positief werkklimaat op de afdeling.
Je toont een geëngageerde, respectvolle en sociale ingesteldheid tegenover collega’s en bedrijf.
Netwerk / internationaal
Je maakt vlot contact met collega’s van het bedrijf.
Je breidt je professionele netwerk binnen de hospitalitysector uit.
Gastvrije attitude
Je bent spontaan gastvrij, attent en betrokken.
Je luistert actief naar de wensen en vragen van gasten en toont empathie ten aanzien van anderen.
Je gebruikt vriendelijke en beleefde omgangsvormen ten aanzien van gasten, ook bij problemen en klachten.
Communicatie / taalvaardigheid
Je drukt je in professionele gesprekssituaties uit in correcte Nederlandse zinnen
Je drukt je in professionele schriftelijke communicatie uit in correcte Nederlandse zinnen.
Je maakt je boodschap in interculturele context verstaanbaar in zo helder mogelijke formuleringen.
Zelfsturend vermogen
Je toont flexibiliteit in het opnemen van bijkomende taken in de onderneming.
Je voert het opgelegde takenpakket uit naar de verstrekte instructies en verwachtingen.
Je neemt spontaan initiatief in het vragen om hulp of ondersteuning waar dat nodig is.
Informatieverwerking / ICT
Je werkt vlot met de softwareprogramma’s die eigen zijn aan de functie, afdeling en/of de sector.
Je verzamelt doelgericht de relevante informatie of data die nodig zijn voor de taken en functie.
Levenslang leren/reflectie
Je neemt een leergierige houding aan ten aanzien van het werk.
Je stelt je open voor feedback van collega’s en leidinggevenden.
Je reflecteert over de eigen soft skills binnen een werkgerelateerde situatie en benoemt sterktes, werkpunten en concrete acties ter verbetering.

Leerinhoud

De student past, voor zover mogelijk, de verworven kennis en vaardigheden van de voorgaande opleidingsonderdelen toe in een reële werksituatie in een hospitalitybedrijf in België. Hij/zij toont hierbij de juiste werknemersattitude en houdt rekening met de eigenheid en de standaarden van het bedrijf.

Studiematerialen (lijst)

StageovereenkomstVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
StagereglementVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool
Studiewijzer (beschikbaar via Digitap)Verplicht

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage225,00 uren
  • Omschrijving: Stage op de stageplek zelf
Werktijd buiten de contacturen9,00 uren
  • Omschrijving: Reflectieverslagen schrijven en deelname aan één terugkomdag.

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodePraktijkbeoordeling in een professionele context80,00zie studiewijzer en Digitap voor meer info
Eerste examenperiodeReflectieopdracht permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00zie studiewijzer en Digitap voor meer info
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)10,00zie studiewijzer en Digitap voor meer info

Toetsing (tekst)

 De toetsing bestaat uit drie onderdelen:

(1) Het functioneren op de stageplaats: De mentor op de stageplek vult tweemaal (zowel tussentijds als op het einde) een beoordelingsformulier in op basis van criteria die corresponderen met de te behalen leerdoelen.

(2) Reflectieopdrachten: Zowel voor, tijdens als na de stage reflecteert de student schriftelijk aan de hand van reflectiedocumenten (o.a. KYSS-test) (zelf)kritisch over het eigen leerproces en het bijsturen daarvan. Deze reflectieverslagen worden ook mondeling besproken met de begeleiders.

(3) Vaardigheidstoets: De student presenteert het stagebedrijf, waarbij de eigen functie en taken worden gesitueerd binnen de visie, missie en waarden van het bedrijf.

Minpunten zijn mogelijk bij niet-halen deadlines, niet-invullen en/of niet-behalen van gepresteerde uren, ongewettigde afwezigheid,…