Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Skills Lab II/441973/3528/2526/1/01
Studiegids

Skills Lab II/4

41973/3528/2526/1/01
Academiejaar 2025-26
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: De Smet Wouter
Andere co-titularis(sen): Lippens An, Van Steenkiste Baptiste
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 4
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2026 (4de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie/tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Tijdens het eerste deel van de opdracht volgen studenten een aantal inspiratiesessies en workshops rond de onderzoekscasus en de onderzoeksvaardigheden.

Studenten krijgen vervolgens de tijd om in groepjes het onderzoek uit te voeren, zelfstandig en onder begeleiding van lectoren.

In de examenweek presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten voor een jury.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
Je bakent een probleemstelling af en definieert onderzoeksvragen.
Leiderschap / teamvaardigheden
Je legt afspraken over taakverdeling en -opvolging binnen het team vast aan de hand van een aangeleerde methodiek.
Communicatie / taalvaardigheid
Je rapporteert schriftelijk in correct zakelijk Nederlands over de onderzoeksmethodiek, resultaten en de gekregen feedback van het gevoerde onderzoek.
Je presenteert en verdedigt het uitgevoerde project in correct zakelijk Nederlands.
Zelfsturend vermogen
Je combineert zelfstandig werken met groepswerken, onder regelmatige begeleiding van een coach.
Informatieverwerking / ICT
Je verzamelt relevante gegevens voor de literatuurstudie met behulp van de juiste zoekstrategieën.
Je voert een beperkt onderzoek uit met divers en betrouwbaar bronnenmateriaal.
Je vermeldt de geraadpleegde bronnen correct volgens de actuele APA-regels.
Levenslang leren/reflectie
Je staat open voor kritiek van zowel coaches als groepsleden en stuurt zijn/haar product en/of attitude bij.
Je volgt actuele ontwikkelingen, trends en nieuwe technologieën in de hospitalitysector op de voet.

Leerinhoud

Onderzoeksvaardigheden

  • relevante informatie over een horecathema zoeken, selecteren en parafraseren 
  • groepsonderzoek uitwerken, uitvoeren, analyseren en concluderen
  • bronverwijzingen en bronvermeldingen volgens APA-richtlijnen

Taalvaardigheden

  • Schriftelijke taalvaardigheid Nederlands: professioneel rapporteren
  • Mondelinge taalvaardigheid Nederlands: onderzoek presenteren en verdedigen voor een jury

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing0,50 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
Werktijd buiten de contacturen61,50 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks50,00Onderzoeksrapport
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks25,00Jurypresentatie
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets permanent tijdens de lesweken (Permanente evaluatie)25,00Voortgang onderzoeksproces
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks25,00Jurypresentatie
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks75,00Onderzoeksrapport

Toetsing (tekst)

Er wordt gebruikgemaakt van peerevaluation.

Zie verder: studiewijzer op Digitap.