Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Bachelorproef HM41446/3528/2526/1/28
Studiegids

Bachelorproef HM

41446/3528/2526/1/28
Academiejaar 2025-26
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 9 studiepunten
Titularis: De Smet Wouter
Andere co-titularis(sen): Bauwens Joke, Bongaerts Hanne, De Winne Tom, Jansen Dominique, Nicasi Filip, Van Looveren Kenny, Vekemans Jan, Verstappen Dries
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2025 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid/tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd/getolereerd).
Totale studietijd: 234,50 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben EN binnen trajectschijf 2 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

De student voert op individuele basis, onder begeleiding van een Ap-coach en onderzoeksbegeleider, een praktijkgericht onderzoek uit dat relevant is voor de hospitalitysector. Het is mogelijk om een casestudy uit te voeren rond één specifiek thema op vraag van één welbepaald(e) hotel of hotelketen.

De student past de stappen van een onderzoeksproces toe: probleemstelling, onderzoeksvragen, methodologie, bronnenstudie, dataverwerving en data-analyse, conclusies/aanbevelingen en ten slotte de schriftelijke en mondelinge rapportering van het onderzoek.

Alvorens de student het onderzoek start, dient hij/zij bij de coördinator een onderzoeksvoorstel in, dat vervolgens wordt uitgewerkt tot een onderzoeksdossier, dat de contouren en benadering van het uit te voeren onderzoek bevat.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
Je werkt een probleemstelling diepgaand uit, rekening houdend met verschillende perspectieven.
Je past je verworven kennis en inzichten toe bij de uitwerking van een concrete onderzoekscasus.
Je trekt passende en genuanceerde conclusies bij een zelf uitgevoerd onderzoek, formuleert beperkingen en doet suggesties voor navolgend onderzoek.
Procesmatig/wetgeving
Je formuleert na zelf gevoerd onderzoek aanbevelingen die rekening houden met de gangbare procedures en wetgeving, kwaliteitsstandaarden en/of budgettaire beperkingen.
Efficiëntie en stressbestendigheid
Je denkt proactief en onderneemt actie om bij sturen bij problemen of veranderende omstandigheden.
Je werkt, voorafgaand aan je onderzoek, een onderzoeksdossier uit dat voldoet aan de SMART-principes.
Je werkt gestructureerd volgens de geijkte procedures en een vooraf opgesteld werkschema.
Je hanteert een strak timemanagement om de gestelde deadlines en doelstellingen te behalen.
Projectmanagement/duurzaamheid
Je hebt in je onderzoek oog voor maatschappelijke kwesties op het vlak van onder andere ethiek en duurzaamheid.
Je stemt je onderzoek af op de realiteit en noden van de hospitalitysector.
Leiderschap / teamvaardigheden
Je toont je als sociaal geëngageerd lid van de hospitalitysector en de bredere maatschappij en denkt in termen van win-win voor zoveel mogelijk stakeholders.
Netwerk / internationaal
Je bouwt je netwerk verder uit in de hospitalitysector in een internationale, interculturele en multidisciplinaire omgeving.
Communicatie / taalvaardigheid
Je verantwoordt en onderbouwt het uitgevoerde onderzoek en gaat hierover in gesprek met juryleden in correct zakelijk Nederlands.
Je stelt zelfstandig een integraal onderzoeksrapport op in het Nederlands en meerdere vreemde talen.
Je structureert complexe informatie op een overzichtelijke manier en volgt daarbij de gangbare indeling van een onderzoeksrapport.
Je stelt een professionele en overzichtelijke onderzoeksposter op.
Zelfsturend vermogen
Je werkt autonoom maar toont ook initiatief om regelmatig feedback te vragen aan coaches en/of andere experten.
Je merkt ontwikkelingen en opportuniteiten op die zich in je onderzoeksveld voordoen en benut ze.
Informatieverwerking / ICT
Je past de actuele APA-regels correct toe bij citaten, parafrases en bibliografie, voor zowel tekst als illustraties.
Je hanteert passende onderzoeksmethode(n) om tot valide en betrouwbare resultaten te komen.
Je verzamelt en selecteert op kritische en objectieve wijze relevante onderzoeksgegevens in functie van vooraf bepaalde onderzoeksvragen.
Levenslang leren/reflectie
Je integreert actuele ontwikkelingen, trends en/of nieuwe technologieën in de hospitalitysector in je eigen onderzoek.
Je reflecteert met coaches over je onderzoeksproces en stuurt het bij waar nodig.

Leerinhoud

De concrete info is terug te vinden in de studiewijzer (Digitap).

Studiematerialen (lijst)

(Cursus)materiaal op de elektronische leeromgeving Digitap.Verplicht
  • Auteur: lector

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing0,50 uren
Werkvormen
Individuele begeleiding8,00 uren
Vormen van groepsleren16,00 uren
Werktijd buiten de contacturen210,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeOnderzoeksopdracht100,00onderzoeksproces, onderzoeksrapport en mondelinge verdediging
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeOnderzoeksopdracht100,00onderzoeksproces, onderzoeksrapport en mondelinge verdediging

Toetsing (tekst)

Details: zie studiewijzer.

Studenten mogen voor dit OLOD enkel gebruik maken van generatieve AI als studieassist (met name het opdoen van ideeën en het verbeteren van taalfouten). De tekst die uiteindelijk neergeschreven staat in je bachelorproef en in de voorbereidende taken, dient volledig zelfstandig en zonder hulp van AI geproduceerd te worden. Deze richtlijn niet naleven kan leiden tot sancties volgens het beleid van de hogeschool.