Academiejaar
2025-26
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Herbst Muriel, Maerevoet Johan, Vanderfaeillie Karl
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 76,00 uren
Korte omschrijving
Het opleidingsonderdeel PROJECTOPDRACHT 2 GLRC telt 3 studiepunten en situeert zich in het eerste semester van het 2de jaar van de graduaatsopleiding LoReCa. Voor dit project werken 3 à 4 studenten in groepsverband een creatief en origineel horecaconcept uit voor een gegeven doelgroep. Het gekozen concept sluit aan bij de afstudeerrichting en de deelopdrachten zijn gerelateerd aan de olod’s marketing, sales en negotiatietechnieken en food & beverage beheer. De opdracht eindigt met een groepspresentatie (pitch en visual) dat wordt gebracht en verdedigd door alle groepsleden voor de coaches.
Deze interne kruisbestuiving over olod’s en afstudeerrichtingen (logies, restaurant, catering) heen zorgt ervoor dat studenten de onderliggende link tussen de diverse vakken inzien. Ook al blijven deze vakken apart bestaan, in deze groepsopdracht ontdekken studenten vooral het complementaire karakter. Met andere woorden het geheel is meer dan de som der delen.
Gedurende het hele proces zijn de coaches te consulteren. Op deze sessies worden de groepjes bijgestuurd en gewezen op hun groeipunten. Studenten rapporteren schriftelijk en op regelmatige basis aan de coaches over hun aanpak, vorderingen en actiepunten. De eigen ervaringen van de studenten binnen de groep worden weergeven in twee individuele reflectieverslagen. Dit resulteren in een aantal persoonlijke verbeterpunten.
Meer details vind je in de studiewijzer van dit OLOD op DIGITAP.
OLR-Leerdoelen (lijst)
OLR 2: Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een kwalitatief, actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en /of verkoopbeleid van de afdeling.
Je werkt een Menu Item Sheet (MIS) uit voor een zelfstandig gerecht. Hierin zit een ingrediëntenlijst, kostprijsberekening, vcerkoopprijsberekening, receptuur, brutowinstberekening en berekening van de werkelijke theoretische foodcost. |
OLR 4: Je formuleert advies aan het management over het bijsturen van een product/dienst, gebaseerd op het overzicht van het huidige aanbod, ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je doet aanbevelingen om vragen, problemen, ideeën en ideeën kenbaar te maken. |
Je adviseert de gast betreffende de aanwezige allergenen in je product/gerecht |
OLR 5: Je voert promotie en bouwt duurzame klantrelaties op. Hierbij gebruik je de meest geschikte informatie- en communicatiemiddelen.
Je presenteert het eindproduct van je project op een wervende manier. |
OLR 10: Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag, rekening houdend met de interculturele en/of multidisciplinaire context.
Je combineert zelfstandig werken met groepswerken, onder regelmatige begeleiding van je coach. |
Je staat open voor feedback van zowel coaches als groepsleden en stuurt bij waar nodig. |
Je reflecteert individueel en schriftelijk over je eigen ervaringen binnen de groep en zet deze om inpersoonlijke actiepunten. |
Je reflecteert individueel en schriftelijk over je omgang met feedback van groepsleden en coaches en zet deze om in actiepunten die je met je groep gaat ondernemen. |
OLR 11: Je communiceert met gasten, klanten, leveranciers en collega's vanuit een hospitality grondhouding. Je kan dit zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige context.
Je communiceert op een aantrekkelijke manier de onderdelen en aandachtspunten van een verkoopsproces aan derden (customer journey) |
Je plant formele bijeenkomsten om in team afspraken vast te leggen en zaken te bespreken. |
OLR 13: Je realiseert duurzame operationele oplossingen ten aanzien van problemen.
Je past de verkoopssegmentering van het LoReCa landschap toe binnen een casus. |
Leerinhoud
Uit te voeren taken
Bepalen van de doelgroep
Bepalen van de groep
Studenten kiezen zelf hun team van medestudenten binnen dezelfde afstudeerrichting maar houden bij de samenstelling ook rekening met de diverse teamvaardigheden die aan bod moeten komen (ict-, presenteer-, rapporteer-, opzoek-, creatieve vaardigheden, enz.).
DEELOPDRACHT 1
Uitwerken van een reclameplan (Karl Vanderfaeillie)
Los van de bedrijfspitch wordt er nog een reclameplan uitgewerkt. Het reclameplan bevat volgende onderdelen:
• De boodschap: Welke concrete boodschap (woorden) gaan we communiceren? Slagzin/boodschap van campagne
• Een Visual: Dit kan gaan over promotie, reclame of een productpresentatie en wordt samen met de pitch voorgesteld. Voorbeelden hiervan zijn het ontwerpen van een affiche, folder, promotie op sociale media, instructiefilmpje over het product, creëren en integreren van een huisstijl, ...
• Mediaselectie: Via welke media communiceren?
• Onderverdeling PESO
• Keuze van kanalen
• Linken aan doelgroep
• Evaluatie: Hoe gaan we het effect meten?
• Planning volgens PESO-model (zie template)
DEELOPDRACHT 2
Het opstellen van een MIS (Johan Maerevoet)
Je stelt een Menu Item Sheet op van je belangrijkste verkoopbaar product. Dit is een specifiek gerecht/product dat aansluit bij het concept of een signature dish. De MIS omvat een hoofding, ingrediëntenlijst, aankoopprijzen, receptuur, kostprijs-, verkoopprijsbepaling en brutowinst. Gebruik hiervoor de standaard fiche. Het theoretisch potentieel voedingskostpercentage bepaal je zelf, net als de realistische en competitieve verkoopprijs. Hierop bereken je het werkelijk potentieel voedingskostpercentage? Voeg een aantrekkelijke zelfgenomen foto van je gerecht/product toe. Dit alles volgens de afspraken gemaakt in de cursus en het OLOD Basisprincipes F&B-beheer in 1GLRC semester 2.
Verder som je alle allergenen van je gerecht/product op en meld je hoe je deze kenbaar gaat maken naar je potentiële klanten (allergenenmanagement).
DEELOPDRACHT 3
Opstellen van een customer journey (Muriel Herbst)
Werk een customer journey uit voor reserveren of boeken van jullie horecaconcept. Beschrijf de 'buyer persona' en stippel alle contactpunten uit. Bespreek welke verwachtingen de klant heeft bij elk contactpunt en welk gedrag je daar tegenover moet zetten. Tenslotte bespreek je welke procedure of proces er achterliggend nodig is om dit tot een goed einde te brengen, dit allemaal volgens de principes uit de lessen sales- en negotiatietechnieken.
DEELOPDRACHT 4
Drie coachingverslagen ( per coach Muriel, Karl, Johan)
Na elke consultatie met de coaches op de campus schrijf je per groep een beknopt verslag (ca. een A4 bladzijde). Dit verslag bevat de feedback van de coach tijdens de consultatie en hoe je de groeipunten concreet als groep in actiepunten gaat omzetten. In totaal zijn er 3 coachingverslagen per groep. Vermeld in de hoofding van je verslag steeds:
- Je groepsnummer
- De groepsleden
- Datum en nummer van de coaching (vb. coachingverslag 1)
- Aanwezige en afwezige studenten (al dan niet verontschuldigd).
DEELOPDRACHT 5
Twee reflectieverslagen (Muriel, Karl, Johan)
In deze individuele reflectieopdracht reflecteer je schriftelijk over je eigen ervaringen tijdens de groepsopdracht. Mogelijke reflecties zijn:
- Hoe heb ik binnen mijn team gefunctioneerd?
- Hoe heb ik mijn (deel)taken binnen de totale opdracht gepland?
- Hoe kan ik mezelf verbeteren? Stel zelf enkele verbeterpunten voor.
Studiematerialen (lijst)
StudiewijzerVerplichtStudiematerialen (tekst): Verplicht
Powerpoints en aanvullend materiaal aangeboden door de lectoren via Digitap.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Eerste examenperiode | Projectopdracht | 100,00 | |
Toetsing (tekst)
Onderdeel weging Subonderdeel Beoordelaars
Deelopdrachten 60%
Coachingverslagen (1-3)
- gewicht van dit deelcijfer: 10%
Reflexieverslagen (1,2)
- gewicht van dit individuele cijfer: 5%
Deelopdracht Karl
- gewicht van dit deelcijfer: 15%
Deelopdracht Muriel
- gewicht van dit deelcijfer: 15%
Deelopdracht Johan
- gewicht van dit deelcijfer: 15%
Pitch 40%
Presentatie pitch (visueel concept)
- gewicht van dit deelcijfer: 30%
Vragenronde en verdediging
- gewicht van dit deelcijfer: 10%