Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Business en Recht
Toepassingen Catering41066/3473/2526/1/06
Studiegids

Toepassingen Catering

41066/3473/2526/1/06
Academiejaar 2025-26
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • catering
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 72,00 uren

Korte omschrijving

Binnen het opleidingsonderdeel Toepassingen catering staat het volgende centraal:

de organisatie en uitvoering van de catering als onderdeel van een totaalconcept, van administratie over communicatie tot operationele totstandkoming. Uitgangspunten hierbij zijn de vraag en verwachtingen van je klant/gast/opdrachtgever.
inzicht in een efficiënte (financiële) administratie.
Je leert hoe de dagelijkse praktijk van het runnen van een cateringbedrijf verloopt.

OLR-Leerdoelen (lijst)

OLR 1: Je organiseert, coördineert en evalueert afdelingsspecifieke horeca-activiteiten door planningen en taakverdelingen op te stellen, deze op te volgen en bij te sturen waar nodig.
Je stelt een personeelsplan op voor je cateringproject.
Je stelt een draaiboek op voor je cateringproject.
OLR 2: Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een kwalitatief, actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en /of verkoopbeleid van de afdeling.
Je stelt een kostenraming op voor je cateringproject.
OLR 3: Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften en gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je maakt een keuze in het gerechten- en drankenaanbod voor je cateringopdrachten/-project en doet een cateringvoorstel aan je klant.
OLR 4: Je formuleert advies aan het management over het bijsturen van een product/dienst, gebaseerd op het overzicht van het huidige aanbod, ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen.
Je maakt een keuze in het ingrediënten- en gerechtenaanbod voor je non-profitcateringopdracht en doet een cateringvoorstel aan je klant.
OLR 6: Je staat in voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften in de eigen afdeling rekening houdend met de geldende wetgeving en met het oog op duurzaamheid.
Je kan de vereiste vergunningen, documenten en aansluitingen voor de opstart van een cateringzaak opzoeken, begrijpen en correct aanvragen.
OLR 7: Je controleert, registreert en beheert voorraad, bestellingen en leveringen van de eigen afdeling.
Je maakt een bestelling op voor je cateringopdrachten/ -project.
OLR 10: Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag, rekening houdend met de interculturele en/of multidisciplinaire context.
Je ontwikkelt een persoonlijk cateringconcept en gaat hiervoor tijdens een vakbeurs op zoek naar gepaste externe partners voor het vormgeven van je concept.
OLR 11: Je communiceert met gasten, klanten, leveranciers en collega's vanuit een hospitality grondhouding. Je kan dit zowel schriftelijk als mondeling, met aandacht voor de diverse en meertalige context.
Je behandelt een gasten-/, klanten- en/of leveranciersvraag op een gastvrije schriftelijke en mondelinge wijze.
OLR 13: Je realiseert duurzame operationele oplossingen ten aanzien van problemen.
Je identificeert cateringknelpunten en uitdagingen rond o.a. optimalisatie van menusamenstelling, portiegrootte, energiebesparende en waterbesparende maatregelen, selectie van leveranciers met seizoensgebonden ingrediënten, duurzame verpakkingen, ...
OLR 19: Je maakt technische fiches voor bereidingen in diverse keukens en bestudeert daarbij de optimale bereidingswijze en bepaalt de efficiënte werkmethodes.
Je stelt technische fiches met allergenendeclaratie op voor de uitvoering van de gerechten en dranken van je cateringproject.

Leerinhoud

Deel 1 Wegwijs in de cateringwereld
*Stand van zaken in de sector: profit en non-profit
*Toekomst van de sector
*Feestfases

Deel 2 Catering binnenstebuiten
*Samenstellen van een cateringbrochure
*Ontleden van het bestaand F&B cateringaanbod
*Catering als onderdeel van een totaalconcept
*Analyseren van de klantverwachtingen
*Opstellen van een offerte op maat
*Onderhandelen van een cateringcontract
*De voorbereiding en uitvoering van de catering ter plaatse en op verplaatsing
*De afronding van het cateringgebeuren

Deel 3 De beginnende cateraar
*Voorwaarden voor de opstart
*Handleiding en stappenplan voor de opstart
*Nieuwe klanten werven door pitching

Deel 4 Casusopdrachten

Studiematerialen (lijst)

(cursus) materiaal op de elektronische leeromgeving digitapVerplicht
Lesmateriaal via UniversitasVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

*Cursus met oefeningen
*Pp-presentaties met voorbeelden en links
*Autocontrolegids voor de sector (recentste versie)
*Als ondersteuning voor de opdrachten wordt aanvullende informatie via digitale weg ter beschikking gesteld
*Vakliteratuur

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges4,00 uren
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
Vormen van groepsleren10,00 uren
Werktijd buiten de contacturen48,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken80,00Opdrachten/toepassingen vermeld in de studiewijzer(in te leveren tijdens de lesweken) en deelname aan vooraf geplande 'events' zoals Horecabeurs Gent, ...
Eerste examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00opdrachten die 10% gemaakt worden onder gesloten boek en 10% gemaakt onder open boek
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets eenmalig tijdens de lesweken80,00opdrachten vermeld in de studiewijzer
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets in de examenreeks20,00opdrachten die 10% gemaakt worden onder gesloten boek en 10% gemaakt onder open boek

Toetsing (tekst)

De opdrachten staan vermeld in de studiewijzer.

“Gebruik van AI is toegestaan in specifieke opdrachten volgens de richtlijnen van AP “
Voorwaarden:
1) Disclaimer vooraan werkstuk
Indien studenten AI-hulpmiddelen gebruiken moet er steeds vooraan het werk een disclaimer worden geplaatst waarin vermeld staat op welke manier AI-hulpmiddelen zijn ingezet.
2) GenAI-bijlage bij elk werkstuk
Gedetailleerd verslag van het gebruik en de doeleinden van AI-hulpmiddelen in het werk.
Transcriptie van de AI-gegenereerde content.
Student reflecteert op het gebruik van deze tools.
3) Verwijzen naar bijlage in tekst

Voorbeeld: "Dit concept is geïnspireerd door ideeën voorgesteld door GPT3.5 (zie bijlage)."