Academiejaar
2025-26
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Simons Mark
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
De rol van grootkeukens binnen instellingen en organisaties evolueert naar een meer kwaliteitsgerichte en gastvriendelijke dienstverlening. Deze verandering heeft een duidelijke impact op de organisatie van het cateringaanbod anno 2025. Tijdens de hoorcolleges ontdekken studenten de diverse aspecten van catering binnen zorginstellingen, scholen, overheidsdiensten en andere publieke of maatschappelijke contexten.
De studenten worden ondergedompeld in de specifieke verwachtingen en noden van verschillende doelgroepen, zoals bewoners, patiënten, leerlingen of personeelsleden. Binnen elk type dienstverlening staan efficiëntie, voedingswaarde, veiligheid, duurzaamheid en klantgerichtheid centraal.
We onderzoeken samen de kritische aandachtspunten, structurele uitdagingen en mogelijke oplossingen waarmee de hedendaagse instellingscateraar wordt geconfronteerd. Daarnaast brengen we actuele ontwikkelingen en trends in kaart die relevant zijn binnen deze vorm van catering. In groep werken de studenten een praktijkgerichte casus uit die inspeelt op een realistische situatie binnen een niet-commerciële context.
OLR-Leerdoelen (lijst)
OLR 1: Je organiseert, coördineert en evalueert afdelingsspecifieke horeca-activiteiten door planningen en taakverdelingen op te stellen, deze op te volgen en bij te sturen waar nodig.
Je houdt je aan de deadlines en werkafspraken binnen je team. |
Je beschrijft alle operationele stappen in de logistieke keten van de catering voor een niet-commerciële activiteit. |
Je beschrijft de aspecten van logistieke beheer binnen de gemeenschapsrestauratie (onder meer voedselverdeelsystemen). |
OLR 2: Je bent medeverantwoordelijk voor het voeren van een kwalitatief, actueel, rendabel en efficiënt verhuur- en /of verkoopbeleid van de afdeling.
Je beschrijft de eigenschappen van verschillende segmenten binnen de niet-commerciele catering. |
OLR 3: Je informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met de individuele wensen en behoeften en gebruikmakend van de actuele productkennis en gepaste verkooptechnieken.
Je formuleert adviezen omtrent het gebruik en de uitwerking van een menucyclus. |
OLR 5: Je voert promotie en bouwt duurzame klantrelaties op. Hierbij gebruik je de meest geschikte informatie- en communicatiemiddelen.
Je verzamelt gepaste informatie in functie voor een catering van een niet-commerciële activiteit rekeninghoudend met de noden van de klant |
OLR 10: Je werkt met collega's en externe partners constructief samen rond een concrete taak of vraag, rekening houdend met de interculturele en/of multidisciplinaire context.
Je werkt een concept en een voeding- en drankenaanbod uit rekening houdend met diverse parameters voor een restaurant binnen de niet-commerciële catering. |
OLR 13: Je realiseert duurzame operationele oplossingen ten aanzien van problemen.
Je bespreekt de praktische toepassing van duurzaamheid binnen de niet-commerciële catering. |
Leerinhoud
Deel 1 Praktische aanpak van de cursus
Deel 2 Wegwijs in de cateringwereld
Deel 3 De toekomst van de catering
Deel 4 Verkenning van de cateringmarkt
Deel 6 Segmenten van de non-profit catering: de bedrijfsrestauratie
Deel 7 Segmenten van de non-profit catering: de schoolrestauratie
Deel 8 Segmenten van de non-profit catering: restauratie hoger onderwijs
Deel 9 Segmenten van de non-profit catering: restauratie in ziekenhuizen
Deel 10 Segmenten van de non-profit organisatie: restauratie derde leeftijd
Deel 11 Programmatie en menuplanning
Deel 12 Operationele catering: logistiek management
Deel 13 Kostengericht denken in de sector
Deel 14 Outsourcing van diensten
Deel 15 Informatiegestuurd werken en geautomatiseerd denken in de sector
Studiematerialen (tekst): Verplicht
Verplichte handboek:
Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het elektronisch leerplatform van de school.
Toetsing (tekst)
De totale examentijd bestaat uit de voorziene tijd plus ¼ extra examentijd voor alle studenten. De extra examentijd als individuele aanpassing is hierbij dus reeds inbegrepen.