Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Koninklijke Academie van Antwerpen
Performance (MA)41499/3499/2526/1/93
Studiegids

Performance (MA)

41499/3499/2526/1/93
Academiejaar 2025-26
Komt voor in:
  • Master in de beeldende kunsten
    Keuzeoptie:
    • International Design Week
    Keuzepakket:
    • opleidingsonderdelen te kiezen aan 9 studiepunten (voltijds)
  • Master of Arts in Visual Arts
    Keuzeoptie:
    • International Design Week
    Keuzepakket:
    • elective courses for 9 credits (full time)
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Titularis: Okumura Yuki
Onderwijstalen: Engels
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2025 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor deliberatie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 160,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Het vak Performance biedt studenten de kans om hun artistieke praktijk los te maken van vaste denkpatronen en verwachtingen. Door performance te benaderen als een persoonlijke, procesmatige handeling in plaats van een publiek optreden, stimuleert het experiment, intuïtie en hernieuwd maakplezier. Het vak creëert ruimte voor verkenning, spel en het onverwachte binnen een veilige, niet-oordelende context.

Het concept van Performance laat slechts een beperkt aantal deelnemers toe: zie 'leerinhoud' voor de toelatingsprocedure.

Ben je geïnteresseerd, maar kan of wil je deze intense reeks niet volgen, dan kan je nog altijd inschrijven voor de research class Performance tijdens ARTICULATE 2025.

OLR-Leerdoelen (lijst)

MA1 - Over een artistieke en autonome houding beschikken om de (eigen) kunstpraktijk blijvend te ontwikkelen.
De student kan het innoverend vermogen toepassen in experimenten en improvisaties tijdens het werkproces en hiermee de eigen signatuur definiƫren en optimaliseren.
De student toont openheid en bereidheid om risico's te nemen en zijn (veilige) grenzen te verleggen naar nieuwe gronden/inzichten.
MA2 - Eindverantwoordelijkheid opnemen bij het ontwerpen en/of realiseren van een persoonlijk artistiek project.
Je reflecteert op een zelfstandige en kritische manier over het eigen functioneren.
MA3 - De essentie van de persoonlijke artistieke ontwikkeling vatten en op heldere en doordachte wijze communiceren aan vakgenoten en een extern publiek.
De student vat de essentie van de persoonlijke artistieke ontwikkeling en communiceert en presenteert op een heldere en doordachte wijze aan een kritisch publiek.
MA4 - In functie van de ontwikkeling van de artistieke praxis zelfstandig onderzoek opzetten en uitvoeren.
De student verdiept aan de hand van een specifiek thema zijn praktijk op een onderzoekende en reflectieve wijze.
MA6 - Een kritische positie kunnen innemen en verdedigen ten aanzien van relevante maatschappelijke, culturele, artistieke en internationale ontwikkelingen.
Je positioneert je artistieke praktijk binnen een bredere context.

Leerinhoud

Is Performance iets voor jou?

Voel je je zoekend in je artistieke praktijk – vast in een stijl, verlamd door overdenken, of ontmoedigd door het idee dat kunst altijd een concept moet hebben of de kunstenaar een genie moet zijn? Dan is deze cursus er om het essentiële plezier van het maken terug te vinden en je werk open te breken.

Ben je vooral geïnteresseerd in performance voor publiek of camera, werk je al procesmatig binnen een conceptueel kader, of ben je tevreden met je huidige praktijk? Dan zal deze cursus waarschijnlijk niet aansluiten bij je verwachtingen.

Dit keuzevak benadert performance op een ongebruikelijke manier: niet als gescripte of gechoreografeerde voorstelling, maar als een zelfgestuurde handeling in privé, waarbij de kunstenaar zelf de enige toeschouwer is – gedreven door nieuwsgierigheid naar wat de actie kan losmaken.

Hoe kan je kandideren?

De format laat slechts een beperkt aantal deelnemers toe. Bezorg daarom aan yuki.okumura@ap.be voor 15/9/2025 (11:59pm) volgende informatie: 1. een korte tekst (max. 250 woorden) waarin je aangeeft welke moeilijkheden je hebt ervaren in je artistiek werk, 2. en enkele beelden of links die dat artistiek werk illustreren. Uiterlijk op 19/9/2025 verneem je of je kan starten in deze interstudio-cursus.

Artistieke Praktijk

Op basis van een reeks thuis- en klasopdrachten rond vier vormen van performativiteit (passief, interactief, auto-actief en contra-actief), werk je – ondersteund door fysieke en mentale oefeningen – aan het ontwikkelen van eigen performatieve projecten. Je speelt bijvoorbeeld historische performances na of herschrijft bestaande kunstenaarsinterviews om een eigen stem te vinden. In overleg met de docent verfijn je zo je artistieke focus en verdiep je je performatieve praktijk.

Aan het einde van elke fase deel je je werk met de groep. Dit kan live gebeuren of via fysieke resultaten of sporen van je performance. Hoewel performance vaak een persoonlijke handeling is, krijgt het delen ervan een eigen waarde: het nodigt anderen uit om een gelijkaardig proces te doorlopen of stimuleert hen tot het ontwikkelen van eigen ideeën. Tijdens of na de cursus kan een kleinschalige presentatie of tentoonstelling worden opgezet om het werk van de studenten zichtbaar te maken.

Lezingen en/of werkcolleges

In de lezingen worden zowel historische als hedendaagse performatieve praktijken belicht. We verkennen de genealogie van performativiteit binnen verschillende disciplines, met thema’s zoals action painting (Pollock, Rosenberg), experimentele muziek (Cage), happenings (Kaprow, Hi-Red Center), Fluxus (Brecht, Yoko Ono), postmoderne dans (Yvonne Rainer, Steve Paxton, Simone Forti, Trisha Brown), conceptuele kunst (Douglas Huebler, Vito Acconci, On Kawara, Lee Lozano), videokunst (Bruce Nauman, Bas Jan Ader, Peter Campus), mode (Martin Margiela, A.F. Vandevorst), institutionele kritiek (Michael Asher, Andre Cadere), lecture performance (Hito Steyerl, Walid Raad) en gedelegeerde performance (Tino Sehgal, Alexandra Pirici, Claire Bishop).

Daarnaast is er minstens één gastlezing waarin een kunstenaar zijn of haar eigen performatieve praktijk toelicht.

Individuele tutorials worden op maat voor elke student aangeboden.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Tekstmateriaal dat in elke lezing wordt besproken, wordt vooraf of ter plaatse uitgedeeld. Afbeeldingen van de besproken performatieve werken worden op het scherm getoond.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Artistieke praktijk34,00 uren
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
Werktijd buiten de contacturen110,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Eerste examenperiodeBeoordeling artistieke praktijk100,00permanente evaluatie + opdrachten

Toetsing (tekst)

Je aanwezigheid en actieve deelname zijn een vereiste in deze cursus.

Permanente evaluatie, 50%
Actieve deelname en reflectie tijdens de contactmomenten
Beoordeling van opdrachten, 50%
Performatieve en schriftelijke opdrachten